Γράφει ο Άρης Μέττος
Για άλλη μια φορά μια νέα εκστρατεία προσέλκυσης ψηφοφόρων από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με τίτλο «Αξιοποίησε την ψήφο σου. Για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα.» έρχεται να υπενθυμίσει στους Ευρωπαίους πολίτες το πόσο σημαντικό είναι να συμμετέχουν στις επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες για την εκλογή του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου του 2024 περισσότεροι από 370 εκατομμύρια άνθρωποι στα 27 κράτη μέλη θα κληθούν να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές.
«Η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σήμερα μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Η ψήφος σας θα καθορίσει την πορεία που θα ακολουθήσει η Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια. Θα κρίνει σε ποια Ευρώπη θέλουμε να ζήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola. «Μην αφήσετε κάποιον άλλον να αποφασίσει για εσάς. Ψηφίστε στις 6-9 Ιουνίου 2024. Κάθε ψήφος μετράει».
Πραγματικά, πόσο περίεργο φαντάζει να λαμβάνει χώρα μια προσπάθεια προώθησης ή και διαφήμισης, αν θέλετε, με χρήματα των φορολογουμένων Ευρωπαίων πολιτών, της διαδικασίας εκλογής των εκπροσώπων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Δημοκρατία, που θυμούνται ξαφνικά κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές σε εθνικό ή Ευρωπαϊκό επίπεδο όλοι οι επίσημοι θεσμοί που εμείς πληρώνουμε να μας εκπροσωπούν.
Δημοκρατία εδώ, δημοκρατία εκεί…παντού ακούμε αυτό τον όρο, πνευματικό παιδί των Ελλήνων μάλιστα θα μπορούσε να πει κανείς, αλλά αυτή είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.
Καθώς λοιπόν τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες των κρατών μελών για την αναγκαιότητα της συμμετοχής τους στις εκλογικές διαδικασίες του Ιουνίου, αυτό που ξεκάθαρα διαφαίνεται είναι ο ευτελισμός του όρου “Δημοκρατία”, αλλά και της λογικής υποχρέωσης του πολίτη να συμμετέχει στα κοινά.
Μια εμπορική καμπάνια λοιπόν, από όλους αυτούς που τεντώνουν τον όρο “δημοκρατία” κάθε φορά χρησιμοποιώντας τον κατά το δοκούν, προσπαθεί να πείσει του πολίτες ότι η ψήφος τους μετράει.
Από την εποχή που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, χωρίς να προηγηθεί κάποιο δημοψήφισμα, μας ενέταξε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην πορεία ο Κώστας Σημίτης στην Οικονομική Νομισματική Ένωση μέχρι την πρόσφατη χρεοκοπία της χώρας μας και τα μνημόνια, αναρωτιέται κανείς πόσο πραγματικά μετράει η ψήφος του πολίτη, όταν άλλοι αποφασίζουν και εκτελούν εντολές κάποιων κέντρων εξουσίας που κάθε άλλο υπέρ των πολιτών είναι.
Άραγε, πόσοι από τους πολίτες που ψηφίζουν στις Ευρωεκλογές έχουν γνώση και ουσιαστική εικόνα των συμφωνιών που έχουμε υπογράψει ως κράτος μέλος αυτής της Ένωσης; Ποιες είναι οι πραγματικές υποχρεώσεις και δικαιώματα που απορρέουν από αυτή την συμμετοχή μας; Έχει ενωθεί στα αλήθεια η Ευρώπη σε πολιτικό οικονομικό, κοινωνικό και στρατιωτικό επίπεδο;
Το γεγονός ότι πολλές Ευρωπαϊκές γλώσσες, αλλά και επίσημα θεσμικά χείλη παρουσίασαν την εποχή των μνημονίων την Ελλάδα ως τον “παρία” της Ευρώπης, τον “τεμπέλη” και τον “ανεπρόκοπο” της Ένωσης, τον γείτονα που δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη και την ανέλιξη της, είναι ένα ακόμη φαινόμενο της προβληματικής βάσης πάνω στην οποία έχει στηριχθεί η Ευρωπαϊκή ιδέα.
Η Ελλάδα, που κάποιοι τρομοκρατούσαν τους πολίτες της με έξοδο από τον Ευρωπαϊκό σχηματισμό αποτελεί τον πνευματικό, πολιτισμικό και πολιτικό πυλώνα του. Τόσο η γεωπολιτική της θέση και βαρύτητα, αλλά και ο πραγματικός πλούτος που έχει συνεισφέρει στην υλοποίηση και στην εξέλιξη των Ευρωπαϊκών κρατών (κάτι που αποτελεί θέμα μιας μεγάλης συζήτησης με τρομερές αποκαλύψεις) ήταν και είναι απολύτως αναγκαίος για την πορεία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Όταν όμως ψηφίζουμε Ευρωβουλευτές χωρίς θέληση να τηρήσουν τις πραγματικές συμφωνίες, χωρίς την απαίτηση να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος στα οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης να γνωρίζει πραγματικά που και πόσο ωφελείται από αυτόν τον σχηματισμό, δημιουργούνται στρεβλώσεις και ερωτηματικά στους πολίτες που τους απομακρύνουν από την πολιτική σκηνή.
Με ποσοστό συμμετοχής στο 58,69% και το ποσοστό των λευκών-άκυρων στο 4,47% στις Ευρωεκλογές του 2019, κάθε άλλο παρά συνολική εκπροσώπηση των πολιτών υπάρχει στο Ευρωκοινοβούλιο. Σκάνδαλα όπως το Qatargate (ένα από αυτά που πήρε δημοσιότητα) έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι παρά τους υψηλούς μισθούς και επιδόματα, αλλά και τα λοιπά προνόμια τους, οι Ευρωβουλευτές δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται τον θεσμικό και ρυθμιστικό ρόλο τους ως φορείς της θέλησης και των αναγκών των Ευρωπαίων πολιτών. Αντιθέτως, λειτουργούν βάσει των εντολών και των αποφάσεων συγκεκριμένων επιχειρηματικών και πολιτικών κατεστημένων, αλλά και σεχτών που θεωρούν ότι είναι συνεχιστές παλαιών αυτοκρατορικών, τραπεζικών και όχι μόνο δυναστειών.
Οι προκλήσεις τα επόμενα χρόνια για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης είναι μεγάλες. Ακρίβεια, πολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, πολεμικές συγκρούσεις, μεταναστευτικό, ενεργειακή αυτάρκεια και οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, στρατιωτική οργάνωση και παρουσία, εξωτερική πολιτική είναι μόνο μερικά από τα τεράστια θέματα και προβλήματα, που βιώνει και καλείται να διαχειριστεί συνολικά ο μέσος Ευρωπαίος.
Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει ανάγκη από πραγματικές φωνές πολιτών που αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα με σκεπτικισμό και αγωνία για το μέλλον. Άνθρωποι που αντιλαμβάνονται στην ουσία της την πραγματική δημοκρατία ως μια συνολική και καθολική συμμετοχική διεργασία όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις και κομματικούς σχηματισμούς.
Επιτέλους, να αναδειχθεί η δυναμική των κρατών χωρών μέσα από συλλογικές αποφάσεις, να επαναδιατυπωθεί από την αρχή ο καταστατικός χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να τεθούν αυστηροί και διαφανείς μηχανισμοί ελέγχου και διαχείρισης των τεράστιων κεφαλαίων που τα κράτη μέλη συνεισφέρουν κάθε χρόνο μέσω της πληρωμής του ΦΠΑ, για παράδειγμα, αλλά και λοιπών άλλων κεφαλαίων και πόρων.
Υπάρχουν πολιτικοί φορείς, με πραγματικά ανεξάρτητους πολίτες χωρίς σκελετούς και ‘’υποχρεώσεις’’ προς τρίτους και ξεκάθαρη δημοκρατική στάση και άποψη που μπορούν να εκπροσωπήσουν τους Έλληνες πολίτες στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και με τις τοποθετήσεις, αλλά και τις δράσεις τους, να αλλάξουν τα δεδομένα σε όλους τους τομείς της Ευρωπαϊκής πραγματικότητας.
“Τον δρόμο ευθυγράμμισης των Ευρωπαϊκών μηχανισμών διαχείρισης και εκτέλεσης των αποφάσεων και λειτουργιών σε μια πραγματική δημοκρατική βάση” θέτουν τα μέλη της Ελλήνων Συνέλευσης
Κάνοντας λόγο για “πολίτες που με κρίση και αρχή, δημιουργήματα της ίδιας της δημοκρατίας στην πραγματική ολότητά της”, θα πρέπει να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία για να ψηφίσουν τους εκπροσώπους τους, όχι μόνο για να μην αφήσουν άλλους να αποφασίζουν, για όλα τα ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη, αλλά και για να ελέγξουν σε πρώτη φάση την υλοποίηση των μέχρι τώρα συμβάσεων, τα οικονομικά και τις πολιτικές πρακτικές που έχουν συναποφασίσει τα κράτη μέλη. Αυτό αποτελεί την νέα αρχή πάνω στην οποία πρέπει να οικοδομηθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και των θεσμικών οργάνων του κοινοβουλίου των Βρυξελλών.
“Η Ενωμένη Ευρώπη…”, “ξεκίνησε ως εμπορικός κώδικας μερικών κρατών για να ενώσει μια εμπορική κοινή συμφωνία για να έχουμε πιο πολλά προϊόντα σε καλύτερες τιμές και να βγει μια χρηματιστηριακή ανάπτυξη και πλέον έχει επεκταθεί με πολλά νέα μέλη , διαφορετικών εθνικοτήτων αλλά και κοινωνιών, στα οποία επιβάλλονται νόμοι και κατευθυντήριες γραμμές πέραν της φυσιολογίας ή κατά το δοκούν, λειτουργώντας με εντολές μιας ελίτ πέραν μιας πραγματικής δημοκρατικής διαδικασίας…”
Η αληθινή δημοκρατία δεν έχει ανάγκη από προωθητικές ενέργειες και διαφήμιση αλλά από συμμετοχή και δράση όλων των πολιτών στις πολιτικές αποφάσεις και κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής.
Αυτό σημαίνει κρατικές οντότητες με ανεξάρτητη φωνή αλλά και πνεύμα συλλογικότητας στα πλαίσια μιας καλά καθορισμένης στρατηγικής που επηρεάζει εκατομμύρια πολίτες σε μια ήπειρο που αποτελεί το επιστέγασμα της παγκόσμιας πολιτικής και του δυτικού πολιτισμού.
Η κατεστημένη πολιτική προπαγάνδα με τα κατευθυντήρια όργανα της και τις στοχευμένες παρεμβάσεις μέσω των θεσμικών και μη διοικητικών οργάνων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα πρέπει να πάψουν κάποια στιγμή να απομακρύνουν τους πολίτες από την εγκαθίδρυση μιας πραγματικής δημοκρατικής διαδικασίας. Της Δημοκρατίας, όπου η συμμετοχή στα κοινά θα θεωρείται μέγιστη υποχρέωση και τιμή για το σύνολο των ενεργών μελών της κοινωνίας όλων των κρατικών οντοτήτων, που απαρτίζουν την πολυδιαφημιζόμενη και πολλά υποσχόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μπορεί να αλλάξει τις παγκόσμιες πολιτικές – και όχι μόνο- ισορροπίες προς όφελος όλων.