Μια ιστορία που μαθαίνει στα παιδιά πώς μπορούν να προστατευτούν από πιθανή σεξουαλική κακοποίηση

Κίκο και το χέρι είναι  μια σύντομη ιστορία που λέει με απλά λόγια στα παιδιά προσχολικής και πρώτης ηλικίας πώς μπορούν να προστατευτούν από πιθανή σεξουαλική παρενόχληση. Πρόκειται για ένα παραμύθι το οποίο έχει συνταχθεί με την εποπτεία του Συμβουλίου της Ευρώπης και αποτελεί μέρος της εκστρατείας ενημέρωσης “one in five” που έχει οργανώσει το Συμβούλιο ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Το κεντρικό μήνυμα είναι “ο κανόνας των εσωρούχων”  «κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί στα σημεία του σώματός του, που συνήθως καλύπτονται από τα εσώρουχά του. Και ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίξουν το σώμα άλλων σε αυτά τα σημεία». Πρόκειται για ένα απλό, αλλά σημαντικό μήνυμα το οποίο μπορούμε μέσα από την αφήγηση της ιστορίας να δώσουμε στα παιδιά μας. Τους λέμε με απλά λόγια χωρίς καμία άλλη αναφορά ότι πρόκειται για τα σημεία του σώματος που δεν πρέπει να τα αγγίζουν οι άλλοι.

Το παραμύθι ενθαρρύνει τέλος τα παιδιά επισημαίνοντας τους ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να αντιδράσουν και να ζητήσουν βοήθεια.  Το βιβλίο έχει λάβει την έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να αξιοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας Εκπ/σης για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα Διαφυλικών Σχέσεων και Πρόληψης της βίας.

Διαβάστε το βιβλίο σε ψηφιακή μορφή