Συνάντηση Αντιδημάρχου Παιδείας με Συλλόγους Γονέων και Διευθυντών Σχολείων

Συνάντηση στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου είχαν την περασμένη Πέμπτη 31/01/2013 οι αντιπροσωπείες των Συλλόγων Γονέων των σχολείων της πόλης με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δημήτρη Μπούκη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Τα θέματα περιλάμβαναν κοινές δράσεις του δήμου και των σχολείων. Πριν μπουν στα προκαθορισμένα θέματα ο αντιδήμαρχος ενημέρωσε ότι κλιμάκιο ειδικών, που μετρά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, πρόκειται να επισκεφτεί τα σχολεία προκειμένου να κάνει τις συγκεκριμένες μετρήσεις.

Η πρώτη θεματική ενότητα αφορούσε το πρόγραμμα που υλοποιεί το υπουργείο παιδείας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και αφορά τις σχολές γονέων. Την εισήγηση έκανε η κα Βαρβάρα Μαρκάκη κοινωνιολόγος υπεύθυνη του προγράμματος που διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης μέσα από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται στους γονείς, το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη των γονέων μέσα στην οικογένεια και τις σχέσεις τους με τα παιδιά στις ιδιαίτερα δύσκολες εποχές που ζούμε. Στόχος είναι να βελτιωθεί η επικοινωνία μέσα στην οικογένεια και να εξοπλιστούν οι γονείς με δεξιότητες ώστε να μπορούν να εντοπίζουν τις προβληματικές συμπεριφορές και να τις αντιμετωπίζουν. Εν ολίγοις να είναι πιο προετοιμασμένοι στο ρόλο τους.

Η δεύτερη θεματική αφορούσε την διεξαγωγή αθλητικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το δήμο και αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου για τη διεξαγωγή τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Επιπλέον έγινε ενημέρωση για τη λειτουργία της παιδικής χορωδίας και την δυνατότητα συμμετοχής των μαθητών από Τετάρτη δημοτικού και μετά.

Στη συνέχεια εξετάστηκε η θεματική ενότητα της ανακύκλωσης υλικών. Όπως ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Γιάννης Κεσκινίδης ο δήμος Ηρακλείου Αττικής συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης στο πρόγραμμα του υπουργείου παιδείας «Ανακύκλωση στα σχολεία – Αλλάζοντας συμπεριφορές» για τα 15 δημοτικά σχολεία, τα 6 Γυμνάσια και τα 4 Λύκεια του δήμου. Στο πλαίσιο του προγράμματος παραδίδεται στα σχολεία εξοπλισμός και ενημερωτικό υλικό από την ΕΕΑΑ.

Ο αντιδήμαρχος επιπλέον αναφέρθηκε στην ανακύκλωση χαρτιού και το διαχωρισμό των υλικών για εξοικονόμηση πόρων. Επιπλέον ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούκης έθεσε υπό συζήτηση την δυνατότητα ανακύκλωσης τηγανισμένων ελαίων με ανταποδοτικά οφέλη. Οι εκπαιδευτικοί που παρευρίσκονταν στη συζήτηση εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για την επικινδυνότητα της συγκέντρωσης των ελαίων στο σχολείο αλλά και την υγιεινή των παιδιών από την μεταφορά τους σε σχολικές τσάντες.

Ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια αναγνωριστική συζήτηση προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει η πρόθεση να προχωρήσει μια τέτοια δραστηριότητα και εφόσον αποφασιστεί ότι υπάρχει η πρόθεση θα βρεθεί και ο τρόπος με τον οποίο θα συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Η Ένωση Γονέων ζήτησε και πήρε από τον αντιδήμαρχο τη διαβεβαίωση ότι τα όποια οφέλη μπορεί να προκύψουν από την ανακύκλωση δεν θα αντικαταστήσουν σε καμία περίπτωση τους θεσμοθετημένους πόρους που διατίθενται για κάθε σχολική μονάδα κάθε χρόνο.

Ολοκληρώνοντας συμφωνήθηκε να προγραμματιστεί επόμενη συνάντηση που θα συζητηθούν οι προτάσεις και θα προχωρήσουν προς υλοποίηση.